Forum Architektura Ciechanowa Strona Główna Architektura Ciechanowa
forum dyskusyjne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wieża ciśnień
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Architektura Ciechanowa Strona Główna -> Czasy PRL
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof
Gość

PostWysłany: Pią Kwi 14, 2006 8:30 am    Temat postu: Wieża ciśnień Odpowiedz z cytatem

Cześć!

1. Świetnie przygotowana strona - wielkie brawo za funkcję "teraz / kiedyś" przy zdjęciach.

2. Urodziłem się w Ciechanowie i czasem (rzadko i krótko) tam bywam. Jak dla mnie, najbardziej charakterystyczną konstrukcją w mieście jest... wieża ciśnień (chyba wieża ciśnień, tak naprawdę do tej pory nie jestem w 100% przekonany o funkcji tej konstrukcji). Robiła na mnie w moich dziecięcych czasach piorunujące wrażenie (wydawało mi się, że jest to gigantyczny stołek dla jakiegoś olbrzyma, och, święta naiwności). Do tej pory wydaje mi się, że jest to jedna z ciekawszych architektonicznie rzeczy, jakie kiedykolwiek widziałem! Szkoda, że nie ma zdjęcia tej wieży na stronie, według mnie zasługuje ona na "wypromowanie". Może żyję w świecie dziecięcej iluzji i patrze na nią przez pryzmat pierwszych, dziecięcych wspomnień i dla Was może wydaje się ona gigantycznym koszmarem, ale naprawdę jestem jej wielkim fanem Smile.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
G_Kęsik
Moderator

PostWysłany: Pią Kwi 14, 2006 9:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wieża ciśnień, jest jedną z najlepszych rzeczy jaką zostawił w Ciechanowie PRL. Wybudowano ją w 1972r. Szkoda, że dziś sobie niszczeje. Moim zdaniem bradzo ładnie wyglądałaby np. w kolorze miedzianym Smile Spróbuję poszukać jakiegoś starego zdjęcia tej konstrukcji... Możemy też pomyśleć o umieszczeniu jej w logo naszej strony.

Narazie umieszczam fotkę z kolorowego albumu:

Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Michał Kaczorowski
Administrator

PostWysłany: Pią Kwi 14, 2006 10:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To moja ulubiona budowla powojenna w Ciechanowie (co widać po awatarze Very Happy) Marzy mi się przekształcenie jej w punkt widokowy (stoi w najwyższym puktcie w mieście (143 m n.p.m.) i widok z niej byłby świetny. Geomerycznie jest to torus osadzony na hiperboloidzie jednopowłokowej (powierzchni skaładającej sie wyłącznie z prostych) Smile

Kiedy oddano ją do użytku ciechanowianie nazywali ją "pucharem prezydenta" (miasta). Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Witek

PostWysłany: Pon Kwi 17, 2006 12:04 pm    Temat postu: wieża ciśnień Odpowiedz z cytatem

Witam ! a tu www.tarnow.pl/kartki/index-a.php?id=111 jest podobna wieża ciśnień tylko w Tarnowie na poludniu Polski, wybudowana na pocz. lat 80 tych, nasza jest sprawna i rowniez stoi w widocznym miejscu ale nie jest to najwyzszy punkt w mieście, Tarnów jest położony na pagórkach czy nawet górach, proszę popatrzeć na panoramy miasta dostępne na tej stronie, pozdrawiam Witek...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
G_Kęsik
Moderator

PostWysłany: Pon Kwi 17, 2006 4:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tarnowska wieża ma niezły "czepek", chociaż konstrukcja jest "prostsza" Smile

Znalazłem jeszcze trochę ciekawych informacji nt. naszej wieży: (nie pytajcie, gdzie... Wink

<<Wieża zaprojektowana została jako zbiornik wyrównawczy wody dla potrzeb dzielnicy przemysłowej. Nigdy nie była napełniona w 100%, ale przez jakiś czas działała. (...) Projekt został wykonany chyba na Politechnice Warszawskiej, na podstawie badań laboratoryjnych, które polegały na poddawaniu kolejnych makiet wykonanych ze stali, określonym obciążeniom. Projektant i wykonawca - jak narazie jest mi nieznany. Fotografia (widok) wieży była bardzo popularna wśród "budowlańców" w latach osiemdziesiątych, ponieważ zdobiła okładkę podręcznika "PROJEKTOWANIE KONSTRUKCYJNE" dla techników budowlanych.>>
Powrót do góry
Michał Kaczorowski
Administrator

PostWysłany: Wto Lip 18, 2006 3:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Słyszałem od ojca że kilka lat temu jakiś inwestor planował tam restaurację i punkt widokowy ale władze miasta do którego należy wieża nie zdodziły się. To chyba jednak tylko plotki...
Powrót do góry
G_Kęsik
Moderator

PostWysłany: Sro Lip 26, 2006 9:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też słyszałem kiedyś tam podobną plotkę, z tą tylko różnicą (a może nie), że inwestor planował zrobić restaurację "na górze" wieży razem z punktem widokowym. Tymczasem restauracja "na dole" (nawet w otoczeniu) raczej nie powinna stwarzać zagrożenia dla konstrukcji. Skoro zbiornik napełniał się kiedyś do połowy to zrobienie na szczycie TYLKO punktu widokowego nie powinno stwarzać jakichkolwiek zagrożeń... Confused
Powrót do góry
AlexxxS
Gość

PostWysłany: Sob Sie 19, 2006 12:06 pm    Temat postu: Wieża ciśnień Odpowiedz z cytatem

G_Kęsik napisał:
zrobić restaurację

On a hyperboloid water tower it is possible
to make restaurant or hotel for romantic adventures.
It will bring money!
The photo shows restaurant on a hyperboloid tower in Bukhara:
http://home.nordnet.fr/~ajuhel/Surfaces/H1-Bukhara_detail.JPG
http://home.nordnet.fr/~ajuhel/Surfaces/H1-Bukhara.JPG

http://home.nordnet.fr/~ajuhel/Surfaces/quad_archi.html

Wieża ciśnień, Ciechanow:
http://czasciechanowa.pl/forum/viewtopic.php?t=188
Powrót do góry
Michał Kaczorowski
Administrator

PostWysłany: Sob Sie 19, 2006 12:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hi, that post on CzasCiechanowa forum is mine Smile Welcome in our forum. Smile
Powrót do góry
G_Kęsik
Moderator

PostWysłany: Sob Sie 19, 2006 1:06 pm    Temat postu: Re: Wieża ciśnień Odpowiedz z cytatem

AlexxxS napisał:

On a hyperboloid water tower it is possible
to make restaurant or hotel for romantic adventures.
It will bring money!

I don't think so... "Not" on THIS water tower Wink WT in Ciechanow was a prototype and after to fill 1/2 the construction began to swerve Sad Maybe the restaurant isn't very heavy... but I think, that an observation point is possible to realization.

So, the water tower need "Money, money, money..." Wink

I'm sorry for my English. It's terrible - i know... - I learn this language yet, so you have to be patient Very Happy

Uff... Kartki w moim słowniku są cierpliwe...
Powrót do góry
AlexS

PostWysłany: Sob Sie 19, 2006 2:25 pm    Temat postu: Re: Wieża ciśnień Odpowiedz z cytatem

Hi, forum!
G_Kęsik napisał:
WT in Ciechanow was a prototype and after to fill 1/2 the construction began to swerve ...

I think 1/2 it about 300 tons! Wink
For restaurant there are enough 100-120 tons. Very Happy
Question You know the exact sizes of a tower?
Question How the base is made?
Question Can in archive there are drawings of a tower?
Very Happy Smile Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
G_Kęsik
Moderator

PostWysłany: Sob Sie 19, 2006 4:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tower has 1500 m3 capacity Smile and this is all what I know... Confused
Powrót do góry
AlexS

PostWysłany: Sob Sie 19, 2006 8:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

G_Kęsik napisał:
Tower has 1500 m3 capacity Smile and this is all what I know... Confused

1500 cubic metre of water weigh 1500 tons. Exclamation
This Tower have made for 10 restaurants. Wink

The Tower-Hotel for romantic adventures Wink will bring more money Wink , than restaurant.
Very Happy Very Happy Very Happy

Ostatnio zmieniony przez AlexS dnia Nie Sie 20, 2006 1:21 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
G_Kęsik
Moderator

PostWysłany: Nie Sie 20, 2006 8:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Well, You don't have to explain me, how great would be in the romantic hotel on the water tower. Smile But our local government in "Studies for Ciechanow development" plan to stay this place like now - closed water tower Crying or Very sad
Powrót do góry
AlexS

PostWysłany: Nie Sie 20, 2006 9:35 am    Temat postu: Sale of the Tower? Odpowiedz z cytatem

The Local government can sell the Water tower Question Wink
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Architektura Ciechanowa Strona Główna -> Czasy PRL Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 1 z 6

Skocz do: